Μέρες που είναι… Best of: 2020

Andreas Katsoulis

Ζούμε αναμφισβήτητα σε περίεργες και ζόρικες εποχές. Η μουσική είναι διέξοδος, είναι έκφραση, είναι εκτόνωση. Είναι ο τρόπος να δαπανήσεις χρόνο και ενέργεια με ουσιαστικό τρόπο και να αντίστοιχα να παραλάβεις ερεθίσματα, συναισθήματα, προβληματισμούς και αισθητική. Η μουσική λίστα στο τέλος της κάθε χρονιάς, αποτελούσε και αποτελεί για μένα, μία από τις ομορφότερες ασχολίες. Αποφάσισα λοιπόν να συγκεντρώσω 10 αγαπημένες μου κυκλοφορίες για το 2020. Από όλο το μουσικό φάσμα και χωρίς αξιολογική σειρά. 10 αξιόλογες κυκλοφορίες, που με κάλυψαν σε όλα τα επίπεδα.

Το πρώτο πράγμα που θέλω να πω αρχικά, αφορά τον κατά τη γνώμη μου, ορθό ή καλύτερα, εποικοδομητικότερο τρόπο ακρόασης της μουσικής. Ακούμε τα albums ολόκληρα από την αρχή έως το τέλος. Έτσι καταφέρνουμε δύο βασικά πράγματα. Πρώτον, τη τριβή και την εξοικείωση μας με το μουσικό έργο, μπαίνοντας παράλληλα σε μία διαδικασία εξέτασης των χαρακτηριστικών του. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο ακούω και ακροάζομαι. Στο πρώτο γίνομαι απλά δέκτης ηχητικών δεδομένων, ενώ στο δεύτερο παραλήπτης ιδεών και συναισθημάτων. Έτσι καταφέρνω το σημαντικότερο. Οδηγούμαι στο δεύτερο κεκτημένο των ολοκληρωμένων ακροάσεων… Το μουσικό βίωμα.

Η επιδερμική επαφή με τη μουσική είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν πως το μεγαλύτερο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού ακούει μουσική «στο πόδι», γεγονός που δεν σχετίζεται πάντα με τη δικαιολογημένη έλλειψη χρόνου, λόγω ζωτικών / κοινωνικών παραγόντων. Σαφώς η επιλογή του καθενός είναι σεβαστή και καθαρά προσωπικό θέμα. Ο καθένας βάζει τις  προτεραιότητες του.

Η παγκόσμια δισκογραφία εξακολουθεί να τρέχει με εξωπραγματικούς ρυθμούς, χαντακώνοντας με αυτό τον τρόπο, τον απώτερο σκοπό.
Καλές δουλειές συνεχίζουν να κυκλοφορούν.
Χωρίς αξιολογική σειρά λοιπόν.

Tame ImpalaThe Slow Rush

Ο Kevin Parker ηγήθηκε μίας νέο-ψυχεδελικής άποψης γύρω από το Pop/Rock φάσμα των 10’s. Κατάφερε να λάμψει, εξυμνώντας νωχελικές 70’s αναμνήσεις και εφαρμόζοντας τη σημειολογία τους σε κεντρικό πλάνο, μην ξεχνώντας, πως η σύγχρονη προέκταση τους, θα απέδιδε φόρο τιμής σε παρελθόν και λόγο ύπαρξης στο παρόν.

Φέτος παρέδωσε ένα ακόμα αξιόλογο album, με εμφατικές electronica κινήσεις, σε μία disco/r&b κατεύθυνση με προοδευτικές τάσεις. Θα φανεί χλιαρό, ίσως και αδιάφορο σε αρκετούς από τους ακόλουθους του, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ένα ενδιαφέρον άκουσμα, με διαφορετικό αυτή τη φορά μουσικό προσανατολισμό.

The StrokesThe New Abnormal

Πολύ όμορφο album, γεμάτο εσωστρεφείς μελωδίες, που ανασύρουν μνήμες από τη φθινοπωρινή εποχή. Δοσμένο με ευαισθησία και ήρεμες δυναμικές, που ξεσηκώνουν, χωρίς να ξεμυαλίζουν. Ένα παλιό συγκρότημα, που πέρασε τα τεστ και συνέχισε να αποζητά καινούργια ερεθίσματα, προκειμένου να συνεχίσει να προκαλεί ενθουσιασμό. Στο χορευτικό περιβάλλον του “Eternal Summer”, θα βρει κανείς ένα από τα αξιολογότερα κομμάτια της χρονιάς.

SliftUmmon

Ένα εντυπωσιακό έργο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Έσκασε κάπου στη αρχή του χρόνου και προκάλεσε χαμόγελα. Υπέροχη garage ψυχεδέλεια, με ενσωματωμένες prog αλληλουχίες, σε ένα space περιβάλλον. Ταξιδιάρικο και ευθυτενές, με τη μεγάλη διάρκεια του, να λειτουργεί σαν προέκταση της ονειρικής του διάστασης.

Shabaka and the Ancestors – We Are Sent Here by History

Το “Wisdom of Elders” βρίσκει άξιο διάδοχο εδώ. Ο Shabaka Hutchings παίζει με την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας, jazz υψηλού επιπέδου. Η θεματική αφήγηση του, οι spiritual ρίζες και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο αποδίδονται αυτά, θα προκαλέσει «εσχατολογικό» χάσιμο. Η ιστορία θα δείξει, κατά πόσο, η αλματώδης ακολουθία του, μπορεί να απευθυνθεί σε ευρύτερες ομάδες ακροατών. Για μένα ήδη έχει καταφέρει να ανοίξει τα φτερά της διαχρονικής του υπόστασης.

Fiona AppleFetch the Bolt Cutters

Έπος! Απίστευτη αίσθηση της μελωδικότητας, σε ένα έργο εκρηκτικής εσωστρέφειας. «Ιδιότροπη» pop με σπινθηροβόλους χρωματισμούς και καλλιτεχνικό υπόβαθρο. Τα μηνύματα του πονάνε και ταυτόχρονα οδηγούν στη λύτρωση. Δεν αποτελεί μονοδιάστατη εμπειρία. Εξιστορεί σύγχρονες ανησυχίες, προκαλώντας και ενθουσιάζοντας. Σημαδούρα της δεκαετίας από νωρίς και σημάδι, σε μία καρδιά, που καταποντίζεται από αμηχανία, έχοντας ήδη παραδοθεί αμαχητί.

SólstafirEndless Twilight of Codependent Love

Η πηγαία μετάλλαξη του ήχου των Ισλανδών, οδήγησε σε ένα κρεσέντο συναισθηματικού πλουραλισμού, με μία παγερή και συνάμα οικία αλληλεπίδραση. Η φόρμουλα τους δεν αναλώνεται σε σχηματικά πρότυπα, παρά μόνο στη post ταυτότητα της πιο γλυκόπικρης δημιουργίας. Εκεί είναι μάστορες. Σε αυτή τη διαδρομή η πυξίδα τους είναι αλάνθαστη.

Hedvig MollestadEkhidna

Μια υπέροχη και εμπνευσμένη σύντηξη, ανάμεσα στο hard rock και τη jazz του Frank Zappa. Τεχνική υπεροχή και συνθετική δεινότητα, σε πρώτο πλάνο, αφήνοντας τη μαγεία της αυτοσχεδιαστικής εξέλιξης, να κρατά τον ακροατή σε εγρήγορση. Συγκεκριμένες και συγκροτημένες ιδέες, με στόχο και σεβασμό στις 70’s ρίζες.

DeftonesOhms

Σκληροτράχηλο και εναρμονισμένο με τις core συνισταμένες του. Στην αναζήτηση για μία σταθερά καλή μουσική ερμηνεία, θα αποτελέσουν όαση. Μία μπάντα με ουσιώδη πορεία στο χρόνο. Αγέραστη, ακούραστη και γεμάτη. Σε μία εποχή που ονειρευτήκαμε το ανέφικτο, δεν θα αργήσουμε να καταλάβουμε ότι το ιδανικό, δεν απέχει ιδιαίτερα από την απλότητα του εφικτού.

ThundercatIt Is What It Is

Η ξεχωριστή παρουσία του, έγινε απαραίτητη στο πέρασμα των χρόνων. Εθιστικά κομμάτια που ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα και υπερτονίζουν τη jazz-funk σημειλολογία, οδηγώντας σε μεγάλες στιγμές. Και επειδή δεν ξεχνά να ενσωματώσει ποικίλες οπτικές γωνίες στη πανοραμική του θέα, κρίνεται κάτι παραπάνω από θεαματικό album.

Pearl Jam Gigaton

Όταν κάποτε έσφυζες από ζωή και καταλάβαινες ότι το μυστικό δεν κρυβόταν απλά στη μαγεία της εποχής. Τότε όπως και τώρα, η καλύτερη απόδειξη ότι συνεχίζεις να υπάρχεις και να κάνει θόρυβο, είναι το βιωματικό απόσταγμα. Ένα απολαυστικό rock album με χορευτική ατμόσφαιρα, που δεν φοβάται το παρελθόν. Ζει το παρόν και επεκτείνεται, αφήνοντας τους παλιούς να γκρινιάζουν και τους νέους να ξεσαλώνουν. Το πάρτι τώρα αρχίζει!

Καλή χρονιά σε όλους!

ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

Διαβάστε επίσης...

Μέρες που είναι… Best of: 2020

Από:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp