10 εντυπωσιακά μουσικά facts

science behind music,science,music,μουσική,επιστήμη,μουσικές εφαρμογές,μουσική θεωρία,μουσική τεχνολογία,ήχος,ωφέλη μουσικής,μουσική ιστορία,πολιτισμός,ήχος,μουσικά πειράματα,ψυχολογία

1) Περίπου στο 4% των ανθρώπων δεν αρέσει καθόλου η μουσική, δε μπορούν να την αντιληφθούν και να την απολαύσουν. Αυτή η διαταραχή λέγεται, αμουσία.

Άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή, ενδέχεται να έχουν έλλειψη ικανότητας αναπαραγωγής μουσικών ήχων καθώς επίσης δυσκολέυονται να αντιληφθούν ρυθμό μελωδία. Η μουσική για εκείνους δεν τους προκαλέι το παραμικρό συναίσθημα. Η αμουσία προκαλείται είτε από εγκεφαλική βλάβη, είτε από ανωμαλία κατά τη γέννηση.

https://en.wikipedia.org/wiki/Amusia

2) Περίπου μόλις 1 στους 10.000 ανθρώπους έχει το λεγόμενο Perfect Pitch.

To Perfect ή Absolute pitch, είναι ένα ακουστικό φαινόμενο που χαρακτηριστικό του είναι η ικανότητα αναγνώρισης κι αναπαραγωγής νοτών, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη ως σημείο αναφοράς.
Δηλαδή, κάποιος, μπορεί να αναγνωρίσει όλα τα τονικά ύψη και να πει το όνομά τους, να αναγνωρίσει την τονικότητα από οποιοδήποτε μουσικό κομμάτι, να τραγουδήσει ένα κομμάτι στη σωστή τονικότητα ακόμη και μετά από μέρες, να αναγνωρίσει όλες τις συγχορδίες, και όλες τις νότες που τις αποτελούν ξεχωριστά καθώς και να αναγνωρίσουν μέχρι και τις συχνότητες ενός τονικού ύψους.

https://en.wikipedia.org/wiki/Absolute_pitch

3) Ο δίσκος Space Sessions: Songs from a tin can, είναι ο πρώτος ο οποίος ηχογραφήθηκε εξ’ ολοκλήρου στο διάστημα, μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο αγαπημένος μας αστροναύτης Chris Hadfield, ο οποίος είναι και ταλαντούχος μουσικός, ηχογράφησε το συγκεκριμένο δίσκο μέσα σε 144 μέρες βρισκόμενος σε τροχιά. Αυτό θα πει μουσική Out of this world!

https://www.upi.com/Entertainment_News/2015/10/09/Astronaut-Chris-Hadfield-releases-album-recorded-on-International-Space-Station/1571444412235/

4) Το πολεμικό ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας χρησιμοποιούσε τραγούδια της Britney Spears για να τρομάζει Σομαλούς πειρατές στις ανατολικές ακτές της Αφρικής.

Αυτό…. Σας αφήνω μερικά δευτερόλεπτα…

https://www.theguardian.com/music/2013/oct/29/britney-spears-navy-scare-somali-pirates

5) Το μεγαλύτερο σε διάρκεια τραγούδι που έχει ηχογραφηθεί ποτέ, κατέχοντας Ρεκόρ Γκίνες, είναι το The Devil Glitch, και διαρκεί 69 λεπτά.

Ο Chris Butler, μπήκε στο βιβλίο Guinness με το συγκεκριμένο ποπ τραγούδι το 1997. Δεν του έφταναν όμως τα 69 λεπτά. Το τραγούδι μετέπειτα επεκτάθηκε περαιτέρω φτάνοντας τις 3 ώρες 13 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα. Έχει και καλύτερο!

https://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Butler_(musician)

6) Η μεγαλύτερη συναυλία στην ιστορία, ξεκίνησε το 2001 και θα τελειώσει το 2640.

Η 639 χρόνων συναυλία με τίτλο As slow as possible του συνθέτη John Cage, ξεκίνησε το 2001 με παύση διάρκειας ενός χρόνου και περιλαμβάνει 11 συγχορδίες κάθε 10 χρόνια. Yeaaaah!

https://en.wikipedia.org/wiki/As_Slow_as_Possible

7) Το πιο… ανεβαστικό κομμάτι που έχει γραφτεί ποτέ, σύμφωνα με την επιστήμη, είναι το Don’t Stop Me Now των Queen. (Κι όχι το Happy του Pharrell Williams!)

Ο νευροεπιστήμονας dr. Jolij, σε μελέτη του 2015 κατέληξε στο ότι: ναι μεν η μουσική προκαλέι διαφορετικά συναισθήματα στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, αλλά υπάρχουν μερικά αντικειμενικά χαρακτηριστικά που μπορούν να αποτελέσουν ένα ανεβαστικό κομμάτι. Ένα από αυτά είναι και ο γρήγορος ρυθμός των περίπου 150 bpm.

https://www.telegraph.co.uk/music/what-to-listen-to/the-10-most-uplifting-songs-in-the-world—according-to-science/

8) Όσο πιο δυνατά είναι η μουσική σε ένα μπαρ, τόσο περισσότερο καταναλώνουν οι πελάτες.

Μέλέτη πάνω στις επιδράσης της μουσικής όσον αφορά εμπορικούς σκοπούς, έδειξε ότι η δυνατή μουσική σε ένα μπαρ, οδηγεί σε περισσότερη κατανάλωση σε λιγότερο χρόνο. Όπως επίσης, η χαλαρή και πιο αργή μουσική σε ένα σουπερ μάρκετ, οδηγεί επίσης σε περισσότερη κατανάλωση καθώς παρακινεί τους πελάτες να καθίσουν παραπάνω.

https://www.sciencedaily.com/releases/2008/07/080718180723.htm

9) Το πιο ακριβό μουσικό όργανο στην ιστορία, είναι ένα βιολί Stradivarius, το οποίο πωλήθηκε σε πλειστηριασμό για $15.9 εκατομμύρια.

Το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχε πάλι βιολί της ίδια εταιρίας, το οποίο είχε πουληθεί κάπου $4 εκατομμύρια.

https://www.barrons.com/articles/alternative-investments-fine-string-instruments-1382386961?tesla=y

10) Η μουσική των Μπαχ, Μπετόβεν, Μότσαρτ κι άλλων, αναζητεί νέους ακροατές έξω από το δικό μας ηλιακό σύστημα.

Όταν ενας εξωγήινος πολιτισμός ερθει σε επαφή με το Voyager 1 ή 2, τα οποία εκτοξεύτηκαν το 1977, έχουν αναπτύξει ταχύτητα διαφυγής και κατευθύνονται πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, θα βρει ένα χρυσό γραμμόφωνο στο οποίο θα μπορεί να ακούσει το Πρελούδιο και Φούγκα σε Ντο μείζονα του Μπαχ, την 5η συμφωνία του Μπετόβεν και μέρος της όπερας “Ο μαγικός αυλός” του Μότσαρτ.

https://en.wikipedia.org/wiki/Contents_of_the_Voyager_Golden_Record

BONUS:

Αν ποτέ βρεθείτε σε σημείο να νιώθετε αναπάντεχα μόνοι, σκεφτείτε ότι το Curiosity Rover, είχε κάνει τα πρώτα του γενέθλια το 2013, κατα μέσο όρο 225εκ. χλμ μακρυά από το σπίτι του, τραγουδώντας το Happy Birthday στον εαυτό του… :’(

Τον Αύγουστο του 2013, η NASA αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις δονήσεις ανάλυσης δειγμάτων του Curiosity για κάτι διαφορετικό σκοπό. Για να γιορτάσουν το πρώτο επιτυχημένο έτος της αποστολής στον Άρη, οι μηχανικοί προγραμμάτισαν τη μονάδα να δονείται σε ένα μουσικό τόνο. Το happy birthday.

https://www.washingtonpost.com/news/the-switch/wp/2013/08/06/lonely-curiosity-rover-sings-happy-birthday-to-itself-on-mars/?noredirect=on&utm_term=.2cec02bce41d

https://www.theatlantic.com/science/archive/2017/08/why-the-curiosity-rover-stopped-singing-happy-birthday-to-itself/536487/

https://www.nasa.gov/mission_pages/msl/curiosity-nearing-first-anniversary-on-Mars/#.UgELfpK1Hzg

Διαβάστε επίσης...

10 εντυπωσιακά μουσικά facts

Από:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp