Το αρχαιότερο τραγούδι που έχει ανακαλυφθεί έχει ηλικία 3.400 ετών

Όπως είχαμε πει και σε ένα επεισόδιο με τίτλο “Μουσική, Μνήμη & Νόσος Αλτσχάιμερ“, η μουσική συνδέεται άμεσα με τα συναισθήματα και τη μνήμη μας. Το άκουσμα μίας μελωδίας που ακούγαμε μικροί, μπορεί να μας γεννήσει πολύ δυνατά συναισθήματα και να μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο ζώντας ξανά μία συγκεκριμένη στιγμή.

Πως θα νιώθατε εάν σας έλεγα ότι μπορούμε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, έως και 3400 χρόνια;

Το αρχαιότερο “τραγούδι” που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, είναι ένας Χουρρίτικος ύμνος προς τη θεά Nikkal, θεά των οπωρώνων, που το όνομά της σημαίνει Καρποφόρα.

Ο ύμνος αυτός ανακαλύφθηκε χαραγμένος σε σφηνοειδή γραφή πάνω σε μία πλάκα η οποία βρέθηκε σε ανασκαφές στη Συρία, στην αρχαία πόλη Ουγκαρίτ, αρχές της δεκαετίας του 50′.

By Disdero (Συζήτηση · Συνεισφορά) – Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3354118

Το 1972 η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια κι έφορος του Μουσείου Ανθρωπολογίας του Berkeley, Anne Draffkorn Kilmer, έδωσε μία… ερμηνεία σε αυτό τον ύμνο.

Musical Score from Ugarit (Clay tablet from Ugarit) with the Hurrian hymn, 13th cent. BC. Found in the collection of Musée du Louvre, Paris. Artist : Ugaritic Culture. (Photo by Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images)

 

“Καταφέραμε να ταιριάξουμε τον αριθμό των συλλαβών του κειμένου που βρίσκεται πάνω στην πλάκα, με τον αριθμό των μουσικών νοτών που επιδεικνύονται”, είπε η Kilmer.

Στο πάνω μέρος της πλάκας αναγράφονται τα λόγια του ύμνου, ενώ στο κάτω μέρος οι οδηγίες για το πως να παιχτεί η μουσική.

Η μουσική σημειογραφία που χρησιμοποιείται είναι εντελώς άγνωστη σε εμάς. Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώσαμε ότι χρησιμοποιούνταν μία μορφή μουσικής σημειογραφίας. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι γράφτηκε για 9χορδη λύρα της εποχής εκείνης.

Τα λόγια είναι εξίσου δύσκολο να μεταφραστούν, αν και τους αποδόθηκε μία ελεύθερη μετάφραση από έναν ακαδημαϊκό:

“Όταν λατρέψω τη θεότητα, θα με αγαπήσει κι εκείνη μέσα από την καρδιά της,
η προσφορά μου ας καλύψει πλήρως την αμαρτία μου,
το σησαμέλαιο αυτό ας λειτουργήσει για λογαριασμό μου με δέος”

Δε θα είμαστε ποτέ σίγουροι για το πως ηχούσε πράγματι αυτή η μελωδία αλλά, ίσως, η πιο ωραία απόδοση σε δεδομένα σημερινής μουσικής, είναι αυτή του Μουσικού και Συνθέτη Michael Levy.

Καθήστε αναπαυτικά κι απολαύστε μία μελωδία ηλικίας 3.400 χρόνων…

Πηγές και περαιτέρω πληροφορίες:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hurrian_songs
https://en.wikipedia.org/wiki/Nikkal
https://el.wikipedia.org/wiki/Ουγκαρίτ
https://el.wikipedia.org/wiki/Χουρρίτες

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *