Μετατρέποντας την εικόνα σε ήχο για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Το 2004, ένας φοιτητής του πανεπιστημίου του Plymouth, κατασκεύασε μία συσκευή κεφαλής, που αποτελούταν από μία κάμερα στο μπροστινό μέρος, η οποία μετέφραζε τα χρώματα σε ήχο, κι ένα ζευγάρι ακουστικά.

Ο λόγος κατασκευής αυτής της συσκευής, ήταν ένας φοιτητής καλών τεχνών με αχρωματοψία. Πλέον, μπορεί να… ακούσει μέχρι και 360 χρώματα, περισσότερα από αυτά που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι.

Τι γίνεται όμως πέρα από τα χρώματα;

Στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι με προβλήματα όρασης. Τυφλοί ή με μειωμένη όραση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, σε συνεργασία με τον Καταλίν (καθηγητής σε σχολείο για τυφλά άτομα), ενώνουν τις δυνάμεις τους και δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες και νέα μηχανήματα για την κίνηση των τυφλών. Όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ που έχει γυριστεί από το EuroNews, η εμπειρία του βοηθά τους ερευνητές να προσαρμόσουν την συσκευή στις ανάγκες των χρηστών της. Σήμερα, ο Καταλίν παρακολουθεί μια δοκιμαστική συνεδρία του πλοηγού σε εσωτερικούς χώρους στο πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου: «Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον, γιατί θέλω αυτό το σύστημα να λειτουργήσει τέλεια».

«Το σύστημα περιλαμβάνει τρισδιάστατη κάμερα που σαρώνει διαρκώς το περιβάλλον και μάλιστα πολύ γρήγορα: 20 φορές το δευτερόλεπτο. Επεξεργαζόμαστε αυτές τις πληροφορίες με κάποιους αλγόριθμους εικόνων στον υπολογιστή. Διαχωρίζουμε όλα τα αντικείμενα στο περιβάλλον. Κάθε αντικείμενο ξεχωριστά παρουσιάζεται στον χρήστη, μέσω τρισδιάστατων ήχων που δημιουργούνται από τον υπολογιστή. Άρα ακούει τα αντικείμενα μέσω δονήσεων σε μια ζώνη στην κοιλιά του» επισημαίνει ο Αλίν Μολντοβιάνου, τεχνικός συντονιστής του ευρωπαϊκού πρότζεκτ Sound of Vision, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου.

Δείτε περισσότερα στο σχετικό βίντεο

ή διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο EuroNews.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *